کاوش موضوع نماتد ریشه گرهی
صفحه اصلی
نماتد ریشه گرهی
کرم لولهای ریشهگرهی (به انگلیسی: Root-knot nematode) گیاه انگلهای کرم لولهای از سرده Meloidogyne هستند. این انگل از نماتد های گیاهی است. محل زندگی آنها خاک مناطق نسبتاً گرم با زمستان کوتاه است. در حدود ۲۰۰۰ گیاه مستعد عفونت با کرم لولهای ریشه گرهی هستند و این انگل باعث از بین رفتن در حدود ۵ درصد از محصولات کشاورزی است. لارو کرم لولهای ریشه گرهی باعث عفونت ریشه و باعث به وجود آمدن گال در ریشه میشوند.
این کرم لولهای مهمترین کرم لولهای انگل گیاهی است که بیشترین خسارت را به انواع محصولات زراعی و باغی وارد میکند و شاید بتوان گفت هیچ گیاهی نیست تا از آلودگی و حملهٔ این کرم لولهای مصون باشد.
اولین بار در سال ۱۸۵۵ توسط برکلی (به انگلیسی: Berkeley) در گلخانهای در انگلستان روی ریشههای خیار مشاهده شد و در ایران روی ۱۹ تیرهٔ گیاهی ازجمله: گوجه فرنگی، سیب زمینی، چغندر قند و انواع کدو از مهمترین میزبانهای این کرم لولهای هستند.
کرم لولهای نر کرمی شکل و کرم لولهای ماده گلابی شکل است که کرم لولهای ماده پس از جفتگیری یا حتی بدون جفتگیری با کرم لولهای نر، تولید تخم میکند و تخمها را در داخل یک کیسه ژلاتینی به منظور محافظت قرار میدهد. تخمها ممکن است همگی یا بعضی از آنها در داخل یا خارج بافتهای ریشه گذاشته شوند و به همین صورت زمستانگذرانی میکنند و سپس در فصل بهار این تخمها شکسته شده و لارو سن دوم آنها به گیاه میزبان حمله میکند.... بیشتر در ویکی پدیا